V procese s Ašotom M. a spol. obžalovaný obvinil policajného vyšetrovateľa

22.03.2007 Prešov

Prešov 22. marca (TASR) - Jeden z obžalovaných v súdnom procese s Ašotom M. a spol. dnes pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove nepriamo obvinil policajného vyšetrovateľa z nátlaku na krivú výpoveď v prípravnom konaní.
Martin M. dnes tvrdil, že vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite skupina Východ ho ešte vo väzbe v roku 2005 nahováral, aby spolupracoval s políciou, aby svedčil proti Ašotovi M. Celú vtedajšiu výpoveď z jedného výsluchu, ktorú dnes v priebehu vyše dvoch hodín na hlavnom pojednávaní prehrali z videozáznamu, označil obžalovaný za \"frašku\".
Martin M. je podnikateľ zo Sniny, súdia ho na slobode, keďže začiatkom roka 2006 sa dostal z vyšetrovacej väzby. Podobne je na tom druhý obžalovaný Ladislav K. Ašot M. je jediný z obžalovaných, ktorý je v súčasnosti vo väzbe. Všetkých troch obžalovala Krajská prokuratúra v Prešove, že ako organizovaná skupina - na čele s Ašotom M. - spáchali vraždu Sninčana Františka Galandu 19. augusta 2002 po predchádzajúcich viacerých neúspešných pokusoch zabiť ho. Bol to výsledok nezhôd medzi skupinami v cezhraničnom organizovanom zločine na východe Slovenska.
Predseda senátu OS pripomenul obžalovanému, že zápisnicu o inkriminovanej výpovedi 20. septembra 2005 bez pripomienok podpísal, navyše všetko tvrdil do videokamery. Vrátane vyjadrení proti Ašotovi M. o tom, ako ho poveril sledovať pohyb Galandu po Snine. Zo záznamu bolo vidno, ako Martin M. podstatnú časť výsluchu žuje žuvačku, pokojne sa občas usmieval a málokedy protestoval proti vyšetrovateľovým otázkam či spôsobu ich kladenia.
Martin M. sa vo svojich odpovediach dnes viackrát bránil tým, že vyšetrovateľ vraj ťažil zo situácie, keď na Martina M. bol spáchaný pokus o vraždu, z ktorého vyviazol s ťažkým zranením a navrával mu, že za tým všetkým stojí Ašot M. \"Vyšetrovateľ ma nabádal, aby som polícii pomohol, a tak sa pomstil Ašotovi, \" dodal.
Na sudcovu otázku, či vedel, že sa chystá vražda Galandu, odpovedal obžalovaný: \"Nie\". V odpovediach na otázku, prečo bolo na neho strieľané, sa napokon Martin M. priznal, že je doma už rok a za ten čas si pozisťoval, kto za tým bol. \"Ašot s tým nemá nič spoločné, \" dodal. Za pravú príčinu incidentu označil to, že mu jeden pán - meno nechcel povedať - dlhuje 30 tisíc dolárov. Podozrenie na neho, ako povedal, polícii doteraz neoznámil.
Obvinenie z nátlaku sa týka toho istého policajného vyšetrovateľa, o ktorom na pojednávaní 21. marca Ašot M. povedal, že pýtal od neho úplatok päť miliónov Sk. Vyšetrovateľ však rozhovor s obvineným popisoval ináč, keď v ten istý deň napísal nadriadeným list o tom, ako sa Ašot pokúšal zistiť jeho reakciu na prípadnú korupciu, a to slovami, že je \"človek, ktorý má veľké majetky\".
Hlavné pojednávanie pokračuje v piatok. Ide o posledný stanovený termín, no predseda senátu OS neoznámil, či sa dostanú na rad záverečné reči. Prvým pojednávacím dňom procesu bol 5. december 2006.
 

Vyberte región